Voimanosto harrastuksena voi olla suht edullista.
Toki rahaa saa palamaan erilaisiin varusteisiin, ja vallankin varustepuolella puvut ja paidat maksavat ihan kiitettävästi.
Kisaaminen voikin sitten olla jo kallista, riippuen miten ja missä kisaa.
KV tasolla nostaja maksaa tietenkin lisenssin, kisamatkat, osallistumismaksun, AD-maksun, huoltajamaksun liitolle ja huoltajamaksun myös omasta huoltajasta, jos sellainen on, ja tällä erää vähintään kaksi pakollista yötä kisahotellissa. Muihin hotelleihin ei ole asiaa, jos haluaa päästä kilpailuun mukaan.
Siinä siis ihan pakolliset. Moni maksaa toki myös oman huoltajan kulut kokonaan.
Itse kullakin aikaa kuluu runsaasti treenin parissa, ja sen edestä kukin uhraa paljon, tai vielä enemmän. Monella elämä rakentuu treenien mukaan, eikä niin, että treenit rakentuisivat elämän mukaan..
Erinäköiset palauttavat asiat ottaa nekin aikaa ja rahaa, nostajasta riippuen. Erilaiset hoidot tai välineet palautumisen tueksi.
Sinä hyvin karkeasti asioita, joiden vuoksi toivoisi ja olettaisi ainakin KV tasolla kisapuitteiden olevan nostajien arvoiset.
Valitettavasti näin ei ollenkaan aina ole, vaan raha edellä tunnutaan menevän.
Kisapaikalla järjestelyt ei aina ole sitä, mitä KV tasolla odottaa, tai lavavarustus on se, mikä sponsori parhaiten maksaa KV liitoille. Silloin lavan välineet ei välttämättä ole parasta mahdollista laatua.
Viime vuoden varuste EM kisassa (ja muutamassa muussa) lavalla oli Hansun telineet. Ne saivat paljon kritiikkiä.
Telineessä on lyhyt penkki. Kyllä, vaaditut mitat täyttävä, mutta asennettu telineeseen niin, että pääpuolelle jää enempi penkkiä tangon ”yli”, kuin jalkopäähän. Tuotti vaikeuksia isommille nostajille, penkissä oli asetuttava todella alas. Muutama löi päänsä tankoon laskeutuessaan selälleen.
Telineessä oli myös liioitellun isot koukut. Mistä seurasi tangon seilaaminen eestaas koukuissa, ja niiden koko piti huomioida, että kyykyssä peruutti kauemmas, ettei nostossa osu koukkuihin. Ja penkissä saattoi tanko osua koukkuihin, ellei jäänyt tarpeeksi alas.
Toki voidaan taas todeta, että sama kaikille. Niin olikin, mutta nostajan koko ja mittasuhteet vaikuttivat kyllä asiaan henkilöstä riippuen erilailla. Eikä teline ollut mitenkään ideaali, kun nostajille parempiakin on saatavilla.
Kyseinen teline tekikin sitten lavalla kepposet ja yhdessä lastauksessa romahti kokonaan.
Teline meni vaihtoon, eikä sitä sen jälkeen kisoissa näkynyt.
Myös Hansun kaikki tuotteet poistuivat kisoista ja nostajien käytöstä, ilmeisesti maksamattoman lisenssin takia.
Valmistajien siis pitää maksaa vuosittain KV liitolle, jota niiden välineet ovat kisakelpoisia ja hyväksyttyjä..
Tänä vuonna Euroopan kisoihin rantautui Maniak fitnessin teline ja lavavarustus, Maniakín ollessa yksi EPF liiton isoja sponsoreita.
Ko. varustus oli aiemmin käytössä jo ainakin klassisen voimanoston EM kisoissa, mistä ei vielä niin isoa katastrofia seurannut.
Varustekisoissa asia oli kuitenkin hieman toisin. Painojen ollessa suhteessa isompia ja pienemmätkin asennon muutokset varsinkin penkissä kesken noston, ovat kohtalokkaita, jopa vaarallisia.
Teline on hyvin samanlainen kuin aiempi Hansu isoine koukkuineen, mutta penkkiosa on todella kova.
Kun nostajan selkä ei lainkaan uppoa penkkiin, ei siitä saa tukevaa alustaa. Pinta on myös liukas.
Tästä seuraa se, että selkä on pidettävä todella tiukkana, ja pienikin lipsahdus saattaa aiheuttaa tangon päätymisen ihan väärään paikkaan. Pahimmillaan siitä seuraa loukkaantuminen, vaikka kisassa varmistajat ovatkin paikalla ja asiansa osaavia.
Varuste EM kisassa todella moni kokenutkin nostaja jäi kokonaan ilman tulosta penkin osalta.
Varustekisassa noston epäonnistuminen on tavallisempaa, kuin klassisen tyylin kisoissa, mutta silti prosentti nousi ihan liian korkeaksi. Ja silloin vikaa on haettava jo muualtakin, kuin nostajista.
Myös Maniakin lavan pinta oli liukas, ainakin kulahtaneista kohdista.
Kisan edetessä saattoi nähdä, kuinka asiaa tuomarivoimin ihmeteltiin, imuroitiin lavaa jne. Mutta eipä tuo auttanut, jos pinta on liukas, se on.
Jos nostokenkä ei pidä lavan pinnassa, ei jaloista saa tukea nostoon, ja pahimmillaan koko nosto jää vain epätoivoiseksi yritykseksi.
Jälleen voi todeta, että kenenkään ei ole pakko kilpailla, touhu on vapaaehtoista, ja kaikille samat olosuhteet.
Itse olen sitä mieltä, että nostajien laittaessa huomattavasti aikaa ja rahaa kisakuntoon pääsemiseksi ja kisalavalle nousemiseen, heille pitäisi taata parhaat mahdolliset olosuhteet. Tasapuolisesti.
Nyt se ei sitä ole, ja nostaminen on, kuten todettu, jo vaarallistakin huonolla lavavarustuksella.
Myös Suomen SM kisat nostetaan jatkossa Maniakin telineellä.
Ei voi kuin toivoa, että telinettä parannetaan, tai sitten se hylätään kisakäytöstä nostajille vaarallisena ja epäedullisena kapistuksena..